Recept på donuts
2012-03-07 @ 15:51:49
Ingredienser:
10 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
1 liter rapsolja
Glasyr:
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg
strössel
Så här gör du:
1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader, och lös upp jästen i vattnet.
2. Smält smöret i en kastrull (inte mikro), häll över mjölken och låt det svalna till 37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet.
4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Om degen är för kladdig är det bara att tillsätta lite mer mjöl i taget tills degen lossar från kanterna.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i en timme.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa ungefär till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
(det är bara att lägga i en "deg-ring" i oljan och sedan vända på dem, så sköter det sig självt!)
7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och karamellfärg. Doppa donutsen i glasyren (du kan även smälta choklad och doppa i) och dekorera med strössel!
10 gram jäst
1 msk ljummet vatten
75 gram smör
4 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 ägg
12 dl vetemjöl
1 liter rapsolja
Glasyr:
75 gram smör
5 dl florsocker
4 msk vatten
karamellfärg
strössel
Så här gör du:
1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader, och lös upp jästen i vattnet.
2. Smält smöret i en kastrull (inte mikro), häll över mjölken och låt det svalna till 37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl av mjölet.
4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget. Om degen är för kladdig är det bara att tillsätta lite mer mjöl i taget tills degen lossar från kanterna.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i en timme.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en ca 1 cm tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa ungefär till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
(det är bara att lägga i en "deg-ring" i oljan och sedan vända på dem, så sköter det sig självt!)
7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten och karamellfärg. Doppa donutsen i glasyren (du kan även smälta choklad och doppa i) och dekorera med strössel!
Kommentarer
Postat av: Olivia Hedefalk
Åh men herre, farligt! Jag som behöver träna!
Trackback